5 ok, amiért érdemes minden nap rostot fogyasztanod

5 ok, amiért érdemes minden nap rostot fogyasztanod

A hosszú élet titka az egészséges emésztésben rejlik. Nem hiába olvashatunk egyre többet a rostok fontosságáról, hiszen a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak és teljes kiőrlésű gabonák számos betegség megelőzésében és legyőzésében segíthetnek. 

Magyarországon sajnos igen gyerekcipőben jár az elegendő rost fogyasztás. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az egészségünk megőrzéséhez.

Igyekezz Te is felhívni minél több családtagod és ismerősöd figyelmét erre!

Az ajánlott napi rostbevitel egészséges felnőttek esetében körülbelül 25-30 g. Ennek sajnos csak egy minimális részét érjük el mi magyarok,  mivel nem szerepelnek az étrendünkben nap mint nap elegendő mennyiségben friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék vagy olajos magvak.

Nézzünk is meg néhány példát, hogy milyen ételeket fogyassz, hogy hozzájuthass a megfelelő mennyiségű rostokhoz:

  • Chia mag
  • Zab, Zabkásák
  • Teljes kiőrlésű termékek
  • Gyümölcsfélék: avokádó, málna, banán, alma, körte, eper
  • Zöldségfélék: lencse, bab, borsó,  csicseriborsó
  • Popcorn 
  • Mandula
  • Pisztácia
  • Napraforgómag
  • Étcsokoládé

Az ajánlott mennyiségű rostbevitelnek óriási szerepe van az egészséged megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Olvasd el a következő 5 okot, hogy miért érdemes minden nap rostot fogyasztanod, és mi mindenben segíthetnek neked.

Rostok: megelőzhetik az emésztőrendszeri megbetegedéseket

A rostoknak nagy szerepe van a folyadék megkötésében és segíthetik a méreganyagok távozását a szervezetedből. Így csökkenhet a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata, valamint segíthet megelőzni a másféle emésztőrendszeri megbetegedéseket is.

Rostok: Segíthetnek a fogyásban

Ha szeretnél megszabadulni a felgyülemlett feleslegtől, akkor mindenképp érdemes növelned a rostbeviteled. A magas rosttartalmú ételek általában hamar teltségérzetet okoznak, így akár 2-3 órán keresztül is jóllakottnak érezheted magad, valamint elkerülheted a farkaséhséget. 

Rostok: Stabilizálhatják a vércukorszintet

A vércukorszint stabilizálására nemcsak a cukorbetegeknek érdemes odafigyelniük, hanem mindenki másnak is. Hiszen a diabétesz előszobájának is nevezett inzulinrezisztencia ma már szinte bárkinél és bármely életkorban kialakulhat. A sok rostot tartalmazó ételek lassíthatják az élelmiszerek szénhidráttartalmának felszívódását, ezáltal hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához is. 

Rostok: Csökkenthetik a vér koleszterinszintjét

A zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében is segíthetnek. Ugyanis a rostok megkötik a táplálékkal felvett koleszterint, ami ezáltal sokkal kisebb mértékben szívódik fel, és a salakanyaggal együtt ki is ürül a szervezetedből.

Rostok: Segíthetik a belek megfelelő mozgását

Ha hasmenéssel vagy éppen szorulással küzdesz, akkor a rostok segíthetnek megoldani az ilyesfajta gondjaidat is. Ezt úgy teszik, hogy hozzájárulnak a megfelelő állagú széklet képzéséhez, amit a beleknek is könnyebb mozgatni.

Rostok rendszeres fogyasztása: mennyit fogyassz?

A megfelelő mennyiség személyenként eltérhet, azonban körülbelül 30-35 gramm az ideális. Fontos információ, hogyha úgy döntesz, hogy több rostot szeretnél fogyasztani, akkor ne hirtelen növeld a mennyiséget, hanem fokozatosan. 

Erre azért van szükség, mert a bélflórádnak idő kell hozzászokni a megnövekedett mennyiséghez. Különben könnyen tapasztalhatsz hasi fájdalmakat vagy puffadást.

Természetesen a rostbevitelhez javasolt bőséges folyadékmennyiséget is meginnod minden nap. Mindemellett érdemes kiegészítened a rostdús táplálkozásodat elegendő testmozgással is, hogy még egészségesebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhesd magad a mindennapokban.

Így napról napra még sikeresebb lehetsz az élet minden területén!:)