A bőr öregedésének egyik fő oka: a napsütés

A bőr öregedésének egyik fő oka: a napsütés

Tudj meg többet a napsugarakról!

Azt már mindannyian tudjuk, hogy nyáron 10 és 16 óra között a legmagasabb az UV sugárzás. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy az UV sugárzásnak három fő típusa van:

  1. UVA
  2. UVB
  3. UVC
  1. Az UVA sugárzás hullámhossza körülbelül 320-400 nanométer között van. Ez a leghosszabb hullámhosszúságú UV sugárzás, és ez is hatol a  legmélyebbre a bőrbe. Az UVA sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, úgy, mint a ráncokért, a pigmentfoltokért és a petyhüdt bőrért. Valamint az UVA sugárzás növelheti a leginkább a bőrrák kockázatát.
  1. Az UVB sugárzás hullámhossza körülbelül 280-320 nanométer között van. Ez a fajta UV sugárzás közvetlenül a bőr felszínén hatol be, így könnyen napégést okozhat. Az UVB sugárzás szintén növelheti a bőrrák kockázatát. Erőssége változó, átalában a déli órákban érheti el a csúcspontját. Ablaküvegen, felhőkön keresztül is csak erősen szűrve hatolhat át. Az UV-B sugarak felelősek a tartós lebarnulásért.
  1. Az UVC sugárzás hullámhossza 200-280 nanométer között van. Ez a legrövidebb hullámhosszúságú UV sugárzás, egyben ez a legkárosabb is. Az UVC sugárzást azonban a Föld légköre elnyeli, ezért nem igazán éri el a föld felszínét.

Milyen tényezők okozhatják a bőr idő előtti öregedését? 

Egyes tanulmányok szerint az egészségtelen életmód, az álmatlan éjszakák és az egészségtelen étrend mellett, a fényvédelem nélküli napozás okolható leginkább a ráncokért és a pigmentfoltokért. Ráadásul ez nemcsak a vízparti napozást vagy a strandolást jelenti, hanem azokat a helyzeteket is, amikor egy napernyő alatt ücsörgünk, felhős napokon sétálunk, sőt még az irodában az ablak mögött is annyi UV-sugár ér bennünket, ami már káros lehet.

Hogyan védjük meg a bőrünket nyáron a napsugárzás ellen?

A természetes napozást csak fokozatosan szabad elkezdeni, hogy a melanin termelés beinduljon, és a megfelelő védekezés kialakulhasson. Általános szabály az is, hogy 11 és 15 óra között, valamint azokon a napokon, amikor az előrejelzés szerint túlzottan magas az UV-sugárzás, tartózkodjunk az árnyékban.

A megfelelő ruházat is igen lényeges részét képezi a strandolásnak, akárcsak a napozókrém. Törekedjünk minél szellősebb, természetes alapanyagú ruhák és kiegészítők viselésére, mint például vászon, pamut anyagból készült sapka, kalap, kendő. Kiemelkedően fontos egy jó minőségű, garantáltan UV-szűrős napszemüveg viselete is. Mindemellett ne felejtsünk el figyelni a mennyiségű folyadék pótlására is, amely elsősorban víz legyen.

Tévhit: a szoláriumozással megelőzhető a napégés. Míg a természetes napsütés okozta barnulásért az UV-B sugárzás a felelős, addig a szolárium csak UV-A sugarakat bocsát ki, amely a bőr mélyebb rétegébe hatol, és azonnali pigmentációt okoz. Ez azonban nem tartós, és nem véd a napsütés káros hatásaitól, mivel csak az előpigment sötétedik, a melanin (késői pigment) nem.

Használj fényvédőt és naptejet nyáron!

A fényvédő és a naptej is segít megvédeni a bőrt a káros UV-sugaraktól. 

A fényvédő olyan termék, amely segít elnyelni az UV-sugarakat, mielőtt azok elérnék a bőrt. A fényvédőt általában szérum, krém vagy spray formájában forgalmazzák, és az arcra, a testre és a hajra is alkalmazható.

A naptej olyan termék, amely segít visszaverni az UV-sugarakat, mielőtt azok elérnék a bőrt. A naptejet általában krém vagy spray formájában forgalmazzák, és a testre alkalmazható.

A fényvédő és a naptej is fontos a bőr védelméhez. Tartsuk szem előtt, hogy olyan fényvédőt válasszunk, amely legalább SPF 30-as védelmet nyújt, és széles spektrumú, vagyis védelmet nyújt az UVB- és UVA-sugarak ellen is. Ne felejtsük el, hogy a fényvédőt érdemes két óránként, bőven felkenni.

Élvezd a nyarat bőrkímélően, tartózkodj a napon bőr-tudatosan!