Vállalkozó nő dolgozik a tengerparton

A home office hátrányai

Ez előző cikkemben a home office előnyeiről írtam, most pedig a hátrányairól szeretnék pár sort megosztani veled.

Ma már egyre nagyobb trend a távmunka, mindemellett előfordulhat olyan szituáció is, hogy kényszerből kell otthonról dolgoznod. Bár ez elsőre nagyon jól hangzik, hiszen „mennyire jó, hogy nem kell munkába menni”. Azonban nem mindenkinek való ez a szabad élet hosszú távon. Nézzük is melyek lehetnek a hátrányai a home office-nak:

Helytelen időbeosztás

Meg kell tanulnod fegyelmezetten beosztani az idődet. Otthon egy pillanat alatt elmegy pár óra, hiszen még csak elugrok a boltba, megreggelizem, na jó még rendbe teszem a konyhát, beteszek egy mosást stb…És már azon kapod magad, hogy elment majdnem az egész délelőttöd. Ha pedig elkezded tologatni a teendőidet, azzal a ténnyel szembesülsz az egyik napon, hogy rengeteg munka halmozódott fel.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz magadtól nekiállni időben a munkának, akkor beszéld meg az egyik kollégáddal vagy ismerősöddel, hogy együtt kezdjetek el dolgozni. Egymást motiválva könnyebben mehet a munka. Néha én is beleesem ebbe a csapdába, amikor rengeteg tennivalóm akad, azonban ilyenkor feláldozok egy hétvégét, amikor bepótolom a hiányosságaimat. Persze nem jó érzés hétvégén dolgozni, de tudom, hogy nyugodt szívvel kezdem meg a következő hetet.

Magány

Aki otthonról dolgozik, sokat van egyedül. Nincsenek kollégák, közös kávézgatások, ebédek vagy munka utáni közös szórakozás. Főleg virtuálisan tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, elvétve találkozhatnak személyes konzultáció keretében. Egy idő után bele lehet ebbe fásulni, így mindenképp gondoskodni kell arról, hogy legyenek ismerőseink, barátaink, akik hasonló cipőben járnak és meg lehessen velük beszélni ezeket a dolgokat. Mivel egyre többen dolgoznak otthonról, így a közösségi irodák száma is növekszik, hogy ne következzen be az elmagányosodás a vállalkozók körében.

Mielőtt én vállalkozó lettem, a müncheni reptéren dolgoztam, ahol rengeteg emberrel találkoztam és beszélgettem nap, mint nap. Bevallom őszintén, nekem sem volt könnyű átállni erre a magányos életmódra, bár valamennyi fokozatosság volt benne. Németországban rugalmasabb munkaidők vannak, így amikor elkezdtem vállalkozni, teljes munkaidő helyett 75%-ra váltottam, később 50%-ra és végül haza költöztem, hogy teljes munkaidőben lehessek vállalkozó. A megszokott pörgés helyett furcsa volt a csend, az egyedüllét. Nem mondom, hogy depresszióba estem, de volt pár hónap, mire feldolgoztam az új helyzetet. Ma már örülök, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott életem van és arra van időm, amire csak szeretném. Bár én is sokat vagyok egyedül, szövegíróként ez nekem így ideális, hiszen ez olyan mint a művészet: csend és ihlet kell a jó alkotáshoz. Azonban ha te társasági lény vagy és a munkád sem követeli meg a csendes, nyugodt légkört, úgy nem biztos, hogy a távmunka neked való.

Munka-magánélet elmosódása

Ha otthonról dolgozol válllakozóként, el kell fogadnod azt a tényt, hogy szinte lehetetlen határt húzni munka és magánélet között. Nincs fix munkaidőd, így akkor kezded el és hagyod abba a munkát, amikor te szeretnéd. Így a vállalkozók gyakran többet dolgoznak, mint amennyi egészséges lenne, ami sokszor a magánélet rovására is mehet. Én ezt a helyzetet úgy küszöböltem ki, hogy kialakítottam magamnak egy napi rutint. Hasonlóan dolgozom, mint egy alkalmazott: reggel 9-től 12-ig, majd 13-tól 17-ig. Persze ezt nem tartom be szigorúan, de körülbelül így dolgozom. Vannak időszakok, amikor annyi munkám van, hogy éjjel-nappal a monitor előtt ülök, akár még hétvégén is. De tudom, hogy ez az időszak csak átmeneti. Ezt ilyenkor tudatom a szeretteimmel is, így nincs belőle gond vagy harag, ha lemondok pár programot.

Nincs fizetett szabadság

Szinte lehetetlen önfeledten nyaralni vállalkozóként. Bár előre lehet dolgozni, mindig akadhat egy fontos hívás vagy egy azonnali munka. Én bárhová is megyek, mobil, töltő, tablet mindig van nálam, de legtöbbször még laptop is. Ha egyáltalán nem tudom elkerülni a munkát nyaralás alatt, akkor általában hajnalban kelek, és amíg mindenki alszik, addig én igyekszem megcsinálni az aznapi munkáimat, így nem kell lemondanom a szuper, közös programokról.

Folyamatos tanulás

Vállalkozóként folyamatosan fejlesztened kell magad. Akkor tudsz a piacodon érvényesülni és sok éven keresztül sikeresen jelen lenni, ha invesztálsz a tudásodba és naprakész vagy. Jónak kell lenned a szakmádban, hiszen csak ekkor figyelnek fel rád, ehhez viszont el kell járnod tanfolyamokra, rendezvényekre, továbbképzésekre, amelyek nem a legolcsóbb mulatságok. Én nagyon szeretek tanulni, talán ez is az egyik oka annak, hogy az online marketing világát választottam, hiszen itt havonta változhatnak a trendek, folyamatosan fejlődik a technológia és lépést kell tudni tartani a modern világgal. Ha pedig belekényelmesedsz a helyzetedbe és nem tanulsz, fejlődsz, úgy könnyen lekörözhet a konkurensed, és pár hét, hónap alatt akár tönkre is mehet a vállalkozásod.