A menstruációs szabadság bevezetése: igénybe vennék a magyar nők?

A menstruációs szabadság bevezetése: igénybe vennék a magyar nők?

Spanyolország sokakat meglepett azzal a hírrel, hogy első európai országként vezeti be a havi háromnapos menstruációs szabadságot a nőknek. 

Jelenleg csak Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában élhetnek a nők ezzel a lehetőséggel.

De vajon Magyarországon vennék a nők a bátorságot, hogy igénybe vegyék a menstruációs szabadnapokat?

Rengeteg olyan nő él hazánkban is, akiknek a menstruáció számos kellemetlen tünetet produkál, mint például: erős hasi görcsök, puffadás, hányinger, fejfájás, sőt egyes nőknek olyan erős hasi görcsei is lehetnek, hogy akár orvosi ellátásra szorulhatnak.

Ezeken a nehéz napokon sokkal nagyobb kihívás a nőknek a megszokott teljesítményt nyújtani a munkahelyükön, hiszen az erős fájdalom fáradtsággal, csökkent koncentrációs képességgel, gyengébb munkavégzéssel járhat, valamint az érzelmi reakciók is másabbak lehetnek ilyenkor, mint a többi napon.

Több család-, nőbarát munkahelyet!

Itt lenne az ideje, hogy a munkaadók belássák végre, hogy havonta egyszer előfordulhat, hogy a nők ezeken a bizonyos napokon kevésbé produktívak. Máskor viszont felül is múlhatják a saját teljesítményüket.

Ma már egyre több nő bizonyítja be a munkaerőpiacon, hogy ők igenis dolgoznak olyan jól, mint a férfiak (ha nem jobban), ezért érdemes nő-, ésvagy családbarát munkahelyeket kialakítani. A munkaadó érdeke is, hogy a tehetséges, legjobb női munkaerőket megtartsa, valamint fontos szempont az is, hogy a női alkalmazottak is úgy érezzék, hogy törődnek velük, az egészségükkel és a családjukkal, így még szívesebben dolgoznak és maradnak hosszú távon egy cégnél.

Sajnos Magyarországon (is) meglehetősen tabutémának számít a menstruáció, így kicsi az esély arra, hogy ha meg is kapnák a nők a háromnapos menstruációs szabadságot, akkor sem élnének ezzel a lehetőséggel. Valószínűleg sokan kényelmetlennek tartanák, hogy a főnöküket tájékoztatni kell a ciklusukról, vagy félnének attól, hogy emiatt elsőként vesztítenék el a munkahelyüket, ha például leépítésről lenne szó.

Én személy szerint jó ötletnek tartom, és támogatnám a háromnapos (vagy legalább kétnapos) menstruációs szabadság bevezetését, esetleg a home office biztosítását ezeken a napokon, hogy a következő kellemetlenségeket ne a munkahelyükön kelljen a legtöbb nőnek átélnie:

  • folyamatos rettegés átázás miatt
  • egésznapos feszültség, ingerültség
  • rossz közérzet, lehangoltság
  • alhasi fájdalom, puffadás
  • émelygés, fejfájás
  • gyakori mosdóba szaladgálás

Reméljük, hogy egyszer eljön az az időszak, amikor a menstruáció már nem számít tabutémának, és a nők élhetnek a menstruációs szabadság lehetőségével, amennyiben ezeket a piros betűs napokat rosszul élik meg.