A siker egyik kulcsa - A kitartás

A siker egyik kulcsa – A kitartás

Nem vagyok született vállalkozó. Nincs érzékem hozzá. Feladom.

Ez mind kifogás. Lehet, hogy pillanatnyilag nehéznek érzel mindent, és belefáradtál, de senki nem mondta, hogy csak úgy az öledbe fognak hullani az eredmények. A legnagyobb korlátokat te állítod magadnak. Mégpedig azzal, hogy ha valamiért meg kell küzdened, azonnal hárítasz: én nem értek a könyveléshez, én nem értek a jogi dolgokhoz, de mèg az üzleti érzékem is nulla.

“Bezzeg a Juli szomszédom már rég meggazdagodott, mert ő mindenhez IS ért.” De megkérdezted tőle, hogy ő honnan indult? Tudod, hogy mi mindenre volt szüksége ahhoz, hogy elindítsa a vállalkozását? Lehet, hogy látszólag neki minden könnyen ment, sőt még az is előfordulhat, hogy van érzéke az üzleti világhoz. Egy azonban biztos: kitartás nélkül ő sem ment volna semmire.

A tehetség nem minden

A tehetség önmagában nem elég az eredményekhez. És ez igaz az élet minden területére. Persze a tehetséges emberek nagyobb eséllyel indulhatnak az életben, azonban ha nincs meg a kellő szorgalom és kitartás, akkor a bukás is borítékolható.

Olyan megtévesztő a tehetség! Én 7 évesen kezdtem el zongorázni. Volt is érzékem hozzá, sorra nyertem meg a megyei szintű versenyeket. Aztán amikor az országos versenyekre került a sor, mindig üres kézzel, és pityeregve mentem haza. Általában azok a versenyzők érték el az első három helyezést, akik három évesen kezdtek el zongorázni, és a legnagyobb tehetségeknek voltak kikiáltva. Így évről évre elment a kedvem a művészi pályától. 

Feladtam az álmomat

Igaz, még gyerek voltam, és nem tudtam azt, amit ma már igen: kellő kitartással bármit el lehet érni. Később a versenyzők után néztem, és a fele végül feladta, nem lettek zongora művészek. Talán én lehettem volna az egyik legprofibb zongorista Magyarorszàgon. De idő előtt feladtam. Hallgattam a negatív kommentekre, és elment az önbizalmam. “Őket sosem fogod tudni legyőzni”, “ha nem leszel művész, nem fogsz tudni pénzt keresni”. Természetesen a tanárom nagyon hitt bennem, de én elbizonytalanodtam, és abbahagytam a zongorázást.

Azóta viszont rengeteget változtam, fejlődtem. Folyamatos késztetést érzek arra, hogy jobbá váljak. Rengeteget olvasok, tanulok, és járok  különféle előadásokra, konferenciákra. Minél többet tudok meg a világról, annál inkább úgy érzem, hogy semmit sem tudok. De ez jó érzés valahol, mert így még több információt szeretnék magamba szippantani.

Ami pedig az egyik legnagyobb előnyöm, és egyben hátrányom is: én vagyok saját magam legnagyobb kritikusa. Szinte soha nem vagyok teljesen megelégedve magammal. Ez pedig nagy hajtóerő nekem.

Legyèl mindig kitartó

Ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni, akkor bíznod kell magadban, és hinned abban, amit csinálsz. Igen, ezt könnyű mondani. Azonban ha kitartasz, már egy lépéssel előrébb járhatsz a versenytársaknál.

Legyél mindig magabiztos, és tarts ki az álmaid, az elképzeléseid mellett! Mi lenne a világgal, ha a legsikeresebb üzletemberek is könnyen feladták volna?!

Egy ide passzoló idézettel zárnám soraimat:

“Meggyőződésem, hogy a tényezők fele, ami elválasztja a sikeres és a sikertelen vállalkozókat, az a tiszta kitartás.” – Steve Jobs