Egy csésze zöld tea

A zöld tea története

A tea évezredek alatt történelmet írt. Számtalan fajtája ismert ma már, amelyek közül mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A tea fogyasztása Kínából ered és története egészen Kr.e 2737-re nyúlik vissza.

Ez időben Sen-Nung volt a császár, aki egyszercsak azt tapasztalta, hogy miközben forralta az ivóvizét, a fáról lehulló levelek feloldódtak a vizében. Nagyon meglepődött, hogy valami különleges ital keletkezett a forró vízből. A kínaiak hamar rájöttek arra a tényre, hogyha nem forralják fel a vizet, akkor könnyen megbetegedhetnek, így igyekeztek a forralt víznek valamilyet ízt adni, így fedezték fel a teacserje leveleit. Úgy tartották, hogy a tea ápolja és meghosszabbítja az életet, ezért eleinte inkább csak orvosságként itták. A Tang dinasztia idejében a teát már nem csak gyógyászati céllal itták, hanem élvezeti cikként is fogyasztották. Ezt az időszakot nevezzük a tea aranykorának.

Ekkor megtapasztalták, hogy a zöld tea nemcsak különleges, hanem élénkítő hatással is bír. A kínaiak a mai napig szívesen fogyasztják a zöld teát.

Végül az ital elkészítése és felszolgálása ünnepélyes szertartássá alakult át. A 9. században egy sokat utazó buddhista szerzetes teamagokat vitt Kínából Japánba, így a régi kínai tearituálékat lassan felváltotta, a japánok a buddhista hittel párhuzamosan kialakított ünnepélyes ceremóniája. A mai napig is gyakorolják ezt a japán kultúra magjának számító hagyományt.

Japán zöld teák

A ma ismert leveles japán teák feldolgozási technikája a 16. század első felében  alakult ki Ujiban. A kiváló minőségű, hagyományosan feldolgozott  japán teák azóta is erről a környékről származnak. Bár a legtöbb kínai zöld teára a pörkölés a jellemző, a japán stílusú teák másképp készülnek. Gőzölik, hűtik, sodorják, formázzák, szárítják végül kiválogatják őket. A tealevelek az áthatóbb feldolgozás miatt könnyebben adják át aromáikat a víznek. Sűrűbb, sötétebb színű felöntéseket adnak, így egy japán zöld tea rendkívül ízgazdag, igazi teaesszencia.

A termesztés során a matcha és a gyokuro teák esetében a 16. századtól már alkalmazzák az árnyékolás technikát, a szedés előtti utolsó három hétben. A termelő ekkor lefedi a cserjéket a közvetlen napfény elől, amely a növényben túlélési ösztönt idéz elő. Lelassul az anyagcseréje, elkezdi raktározni az ásványi anyagokat, dúsul, kémiai összetétele és fizikai jellemzői megváltoznak. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a tealevelek édeskéssé válnak, ásványi anyaguknak tartalma megnő.

A japán zöld tea kiváló forrása antioxidáns hatású polifenoloknak, illetve megtalállhatók benne A, C és E vitaminok, valamint több mint 300 féle aroma anyag.