Az illat-etikett szabályai a magán- és üzleti életben

Az illat-etikett szabályai a magán- és üzleti életben

Ha a megfelelő parfümmel indítod a reggeled, úgy frissnek, magabiztosnak és nőiesnek érezheted magad, ami egész nap hatással lehet a napodra.

Ezért kifejezetten fontos, hogy ne csak az öltözékedre, a fellépésedre ügyelj, hanem az illatodra is, ugyanis ezek hozzájárulhatnak a sikereidhez, mind az üzleti-, mind a magánéletben.

Most elhoztuk neked a legfontosabb illat-etikett szabályokat, amelyekre ha odafigyelsz, biztosan mindig, minden szituációban jól fogod érezni magad a bőrödben, így még közelebb kerülve a céljaidhoz, álmaidhoz:

Ne húzz magad után erős illatfelhőt

Az erős illat nem elegáns. Sőt olykor egyenesen visszataszító. Sokan nem hajlandóak megérteni azt, hogy ha magukra fújnak egy illatot, azt hamar megszokja az orruk, és nem kellene óránként fújni a parfümből, hogy ismét intenzíven érezzék azt. 

Te viszont ne kövesd el ezt a hibát! 

Általában elég egy-két fújás is elég reggel, föleg ha Eau de Parfum-öt használsz. Ha viszont Eau de Toilette parfümöd van, (ami ugye gyengébb, mint az Eau de Parfum) akkor esetleg napi 2-3 fújás is beleférhet.

Sokkal vonzóbb és elegánsabb egy sejtelmes, visszafogott illattal megjelenni, mint egy “messziről kiabáló”, feltűnő, erős parfümfelhőt magad után húzni.

Ne viselj parfümöt ott, ahol nem illik, és nem egészséges

Vannak helyzetek, amikor tilos vagy egyáltalán nem illik, nem javasolt parfümöt viselni, ugyanis szúrós szemmel nézhetnek rád. Ilyen hely lehet például 

  • egy wellness részleg
  • uszoda
  • kórház
  • konditerem, fitness hely (edzés közben)

Ne hordj erős parfümöt zárt helyeken, ahol több ember is tartózkodik

Rettentően kiábrándító tud lenni, amikor zárt helyeken egy olyan ember tartózkodik, akiből árad az erős parfüm. Egyrészt fullasztó érzés, másrészt az érzékenyebbeknek még a fejük is megfájdulhat tőle. Ezért ügyelj arra, hogy visszafogottabb parfümöt válassz, ha

  • tanárként, óvónőként vagy egészségügyi dolgozóként tevékenykedsz
  • színházba, moziba, iskolába vagy szakmai előadásra, tanfolyamra mész
  • olyan helyen dolgozol, ahol több ember is a közeledben van

Ne viselj olyan parfümöt, ami a személyiségeddel, koroddal ellentétes lehet

Egy parfüm kiválasztásakor lényeges szempont, hogy olyan illat mellett dönts, amely a korodhoz és a személyiségedhez is jól passzol, különben elég érdekes lehet az összhatás. Például egy üzletasszonyon nem biztos, hogy egy fiatalos, “candy” illat mutatna jól. Mindemellett a komolysága, hitelessége is könnyen odaveszhet.

Ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy melyik illatirányzat áll a személyiségedhez, a munkakörödhöz/beosztásodhoz, valamint a korodhoz a legközelebb. 

Ne viselj egyszerre többféle illatú kozmetikumot

Kicsit zavaró lehet mások orrának, ha egyszerre 2-3 féle illat is megtalálható rajtad. Például a kedvenc parfümöd, egy erősebb illatú dezodor és egy harmadik illatú testápoló. De az sem túl jó döntés, ha egy napon többféle parfümmel fújod be magad.

Harmonizáljanak rajtad az illatok!

Általában a legerősebb illat, ami rajtad van, az a parfümöd, az összes többi kozmetikumot érdemes ehhez igazítanod: vagy passzoljanak a kedvenc parfümödhöz, vagy használj diszkrétebb, semlegesebb illatú készítményeket.

Így elkerülheted, hogy pacsuli illatod legyen.