Ebben az esetben kell 40%-os adót fizetned Katás vállalkozóként

Ebben az esetben kell 40%-os adót fizetned Katás vállalkozóként

Amennyiben KATA szerint adózol, vagy csak kacérkodsz a gondolattal, hogy katás egyéni vállalkozó legyél, akkor bizonyára hallottál már a 40%-os adóról. Hogy mi is ez?

Nos, a katás vállalkozások rendszerében 4 típusú adót különböztetünk meg: 

  • maga a tételes adó, amit minden hónap 12-éig megfizetsz (25/50/75 ezer forint)
  • iparűzési adó
  • az éves bevétel összegétől függő 40%-os mértékű adó
  • új típusú adó, mely a kifizetőtől származó bevétel után fizetendő 40%-os adó

A következőkben szeretném összefoglalni, hogy milyen esetekben, ki és mikor köteles 40%-os plusz adót fizetni.

Éves bevétel összegétől függő 40 %

Katás vállalkozások esetén van egy értékhatár, ami alatt választható ez a fajta tételes adózás. Ez az összeg pedig éves szinten 12 millió forint, ami az úgynevezett KATA értékhatár. Viszont fontos megemlítenem, hogy nagyon sok katás vállalkozás egyben alanyi mentes vállalkozás is. 

Az alanyi mentesség az áfa fizetésre vonatkozik. Azaz, aki alanyi mentes adózó, az nem jogosult áfát sem felszámolni, sem levonni. Az alanyi mentesség szintén akkor választható, ha az éves bevételed nem haladja meg a 12 millió forintot. 

Bár mindkét esetben ugyanakkora összegről beszélünk, van egy jelentős különbség a két esetben.

  • Ha a katás értékhatárt nézzük, ott az adott év január 1-től a december 31-ig – részedre -kifizetett összeget kell vizsgálnunk. Ha pl. december 30-án számlázol ki valamit 100 ezer forint értékben, de ezt csak a következő év januárjában fizetik ki neked, akkor a december 30-án kiszámlázott 100 ezret NEM kell beleszámolni az éves bevételedbe.
  • Ezzel ellentétben, ha az alanyi adómentesség viszonylatában nézzük az éves bevételt, akkor a számla teljesítési dátuma a mérvadó. Ha december 28-án kiállítasz egy számlát 150 ezer forintról, és ezen számlának a teljesítési ideje is legfeljebb december 31., akkor bele kell számolnod ezt az összeget az éves bevételedbe alanyi adómentesség tekintetében akkor is, ha ezt az összeget csak a következő évben fogod ténylegesen megkapni.

A 40 %-os plusz adót abban az esetben kell megfizetned, ha a katás értékhatárt túlléped, tehát ha az év 365 napja alatt több vagyont szereztél 12 millió forintál. 

Nagyon fontos, hogy bár jelentős mértékű adóteherről van szó, ez csak a bevételed 12 millió forint feletti részre vonatkozik. Ha tehát 12.300.000 Ft-ot kaptál az adott évben, akkor a fizetendő extra adód 120.000 Ft lesz. Ebben az esetben még a következő évben is választhatod ezt az adózási formát, ellenben… ⬇️

Ha a tárgyévi számláid teljesítési idő alapján haladják meg a 12 millió forintot, akkor a következő évben NEM lehetsz már alanyi adómentes adózó, tehát köteles leszel áfát felszámolni, illetve levonni.

Ezen felül az értékhatáron túli összeg után áfa fizetésre vagy kötelezett, viszont ettől függetlenül még maradhatsz katás kisadózó. 

Mindkét korábban felsorolt esetben igaz az, hogy ha nem a teljes évben vagy katás és/vagy alanyi mentes vállalkozó, akkor arányosítani kell a hónapok száma szerint az értékhatárt.

Kifizetőtől származó bevétel után fizetendő 40 %-os adó

Kezdjük is egyből egy jó hírrel: ezt az adót az esetek nagy részében nem Neked, kisadózónak kell megfizetned, hanem annak, akinek értékesítesz.

(Ez a fajta adó egyébként 2021-től lépett hatályba, tehát még elég friss adóról beszélünk.)

Nézzük előbb azt az esetet, amikor nem Te fizeted a 40%-ot:ha belföldi kapcsolt vállalkozásnak* állítasz ki számlát, akkor a kifizető (a vevőd) fizeti ezt az adót (ilyen esetben értékhatártól függetlenül, minden számlát 40%-os adó terhel!)

  • ha belföldi partnerednek egy éven belül több, mint 3 millió forint felett számlázol, akkor is a partnered fizeti az adót

Az alábbi esetekben Téged terhel a fizetési kötelezettség:

  • amennyiben külföldi illetőségű kapcsolt vállalkozásnak* számlázol, úgy értékhatártól függetlenül Neked kell megfizetned az adót (A 40 százalékos mértékű adó alapja nem a bevétel egésze, hanem annak 71,42 százaléka., pl. ha 500.000 forintnyi értékben kapsz bevételt, akkor a fizetendő adót 357.100 Ft után fizeted, azaz összesen 142.840 Ft lenne a befizetendő összeg)
  • ha nem minősül kapcsolt vállalkozásnak a vevőd, viszont külföldi kifizetőnek számít, akkor is Neked kell fizetned az adót a 3 millió forint feletti rész után, ami ebben az esetben is a túllépett összeg 71,42 százaléka után fizetendő

Nagyon röviden tehát, ha belföldi partnereid vannak, nem Téged terhel ez az adó, ha külföldi, akkor igen.

*a kapcsolt vállalkozás fogalmát most nem boncolgatom, viszont ebben az esetben – bár nem a katás vállalkozásod érinti a fizetési kötelezettség, mégis – érintett vagy az adóteherben

Annak ellenére, hogy „katázni” elvileg a legegyszerűbb, ha vállalkozó az ember, láthatod, hogy ennek ellenére is számos dolgot kell szem előtt tartani. Amennyiben kellő érdeklődés van benned, ezen felül precíz vagy és naprakész információid vannak a téged érintő kötelezettségek kapcsán, úgy elkerülhető – vagy mérsékelhető – a könyvelőirodák szolgáltatásának igénybevétele.

Ha azonban úgy gondolod, hogy tőled feleslegesen sok energiát és figyelmet venne el az, hogy az adószabályokat figyelemmel kísérd, mindenképp bízd könyvelőre a vállalkozásod adóügyeit, könyvvitelét. Ne feledd, hogy bár egy jó szakembert meg kell fizetni, mégis rengeteg időt, pénzt és fejfájást takaríthatsz meg általa!