Ezért legyen példaképed

Ezért legyen példaképed

Számos előnye lehet annak, ha van legalább egy példaképed: inspirálhat, taníthat, önbizalmat adhat, de akár még az életutadat is megmutathatja neked.

Gyerekkorodban biztosan neked is volt kedvenc mesefigurád, akire hősként, példaképként tekintettél. Tinédzser korodban már hírességekre néztél fel, mint például népszerű énekesekre, vagy színészekre. Most felnőttként pedig már racionális szemmel választod ki azt, aki motivál téged.

Már nem azt tartod szem előtt, hogy mennyire híres, hanem hogy mennyire tudsz vele azonosulni, mennyire inspirál téged. Tehát az aktuális életszakaszod, fejlődésed során a példaképed ki is cserélődhet. Ő lehet egy családtagod, tanárod, főnököd, barátod vagy akár egy kollégád is.

Így segíthet a példaképed

Példaképed kiválasztása nem más, mint a tanulás, a fejlődés iránti vágyad természetes kifejezése. Elkísér téged egész életedben, formálja a személyiségedet, segíthet a döntéseid meghozatalában. Előfordulhat, hogy időközönként a háttérbe kerül, de az is lehet, hogy napi szinten a segítségedre “hívod”. Amikor nem tudod, épp mit tegyél, hogyan dönts, akkor elképzeled, hogy a példaképed vajon mit tenne a helyedben. Szerencsésebb esetben személyesen is kikérheted a véleményét.

De most lássuk is, hogyan segíthet a példaképed

Taníthat

Mindannyiunk élete folyamatos tanulásnak, fejlődésnek mondható. Ez különösképp igaz lehet a vállalkozókra. Ha nem fejlődsz, nem tartod a lépést a piaci trendekkel, azonnal eltaposhat a konkurencia. Olykor könnyebb mások életéből, hibáiból tanulni. Kérdezd meg az ismerősödet sikereiről, kudarcairól, majd igyekezz megérteni a döntéseit, és azokat átültetni a saját élethelyzeteidbe. Ha pedig hírességről van szó, olvasd el az életrajzát, és tanulj belőle.

Inspirálhat

Ha tudod, hogy neki sikerült, akkor bízol abban, hogy neked is sikerülhet. Hidd el, hogy Te is képes vagy elérni a céljaidat úgy, ahogyan a példaképed, és végre úgy élhetsz, ahogyan Te szeretnél. Amikor épp elfáradtál, vagy bizonytalan vagy, meríts erőt a példaképedből! Ő nem adta fel, és ma már többen felnéznek rá, köztük Te is. Akkor Te miért adnád fel?! Legyél inkább egyszer Te is valakinek a példaképe!

Irányt mutathat

Segíthet megfogalmazni és megvalósítani a céljaidat, valamint rávilágítani az elakadás pontjaidra. Üzleti tanácsokat adhat, és segíthet vállalkozóvá válni. Emlékeztethet arra, hogy bízz magadban, az ösztöneidben, a képességeidben, és hogy van értelme és célja annak, amit csinálsz, amiben hiszel. 

Állj meg egy pillanatra, és értékeld azt, amid van!

Egy hibát azonban sose kövess el: ne próbálj meg teljesen azonosulni a példaképeddel. Mindketten más szintről indultatok, más lehetőségekkel. Fogadd el, és örülj annak, hogy belőled csak egy van, és törekedj arra, hogy Te is pozitív példát mutathass másoknak.

Arra is vigyázz, hogy ne tedd túl magasra a lécet, különben sosem leszel igazán elégedett az eredményeiddel. Tudj megállni egy pillanatra, és értékelni, élvezni a kemény munkád gyümölcseit! 

És még egy valamit sose felejts el: hibázni emberi dolog. A példaképed ölébe sem hullott egyből a siker. Ő is hibázott, bukott, de felállt, és küzdött. Az akaraterejének és kitartásának köszönhetően tart ott, ahol, és az az értékes ember, aki.