Egy nő ül az irodaasztalon

Hogyan lettem vállalkozó

Mint említettem az előző két cikkben is, nem mindenki vágyik vállalkozói életre, valamint alkalmazottként is meg lehet találni azt az álommunkát, amit szívvel-lélekkel csinálunk.

Habár én nagyon szerettem a legutóbbi munkahelyemet alkalmazottként, a szívem mélyén tudtam és éreztem, hogy még nem érkeztem meg. Nem ez az az élet, amire én vágyom. Az irány megvolt, hogy körülbelül mivel szeretnék foglalkozni, hiszen ezért végeztem el Münchenben az Online Marketing Manager képzést, valamint iratkoztam be Mester Marketing képzésre. Azt azonban már nem tudtam, hogyan induljak el ezen az úton.

A nők szeretik a biztonságot

Általában ha meghalljuk a vállalkozó szót, legtöbbször a függetlenség, a kockázatvállalás és a gyors, üzleti döntések jutnak az eszünkbe. Azonban úgy gondolom, ezek inkább a férfiakra jellemzők. A nők szeretik biztonságban tudni magukat, először átlátni az A és B lehetőséget, majd ezek után meghozni a végleges döntést. Én is a biztosra mentem. 

Szerencsére egyszer megláttam az interneten, hogy az egyik ismerősöm hasonló munkát végez vállalkozóként, mint amit én szeretnék, így fel is kerestem és feltettem neki pár kérdést. Pár beszélgetés után kiderült, hogy kiválóan tudnánk együttműködni, mivel pont kiegészítettük egymást tudásban. Így először munka mellett, német vállalkozási forma szerinti szabadúszó lettem. Nem mondom, hogy könnyű volt eleinte. Bár sok mindent megtanultam a képzésen, élesben sokkal nehezebb és bonyolultabb volt átlátni a vállalkozók marketing tevékenységeit és megérteni a gondolkodásukat. Persze rengeteg segítséget kaptam a kollégámtól, azonban rettentően fárasztó volt munka után megkezdeni a második műszakomat. Viszont hajtott a cél, hogy elérjem azt, amit szeretnék. Dolgoztam, tanultam, olvastam akár egy egész éjszakán keresztül is, majd úgy mentem másnap reggel dolgozni. Vittem magammal a könyveimet, és amint volt egy kis csend vagy ebédszünet, azonnal elővettem a tanulnivalókat. 

Hazaköltözés

Minél többet fejlődtem, annál inkább éreztem, hogy lassan semmi keresnivalóm Németországban. Bár imádtam ott élni, hiszen folyékonyan megtanultam németül beszélni, körbeutaztam a környező országokat, városokat, annyi szép helyet felfedeztem fel, hogy meg sem tudnám számolni. Hatalmas tapasztalatot szereztem a német területen eltöltött öt évem alatt, amelyeket a mai napig tudok kamatoztatni, főleg szövegírás téren. De a sok pozitívum mellett úgy éreztem, hogy végre a magam ura szeretnék lenni. Szabad életre vágyom, ahol akkor dolgozom, amikor én szeretnék, és azt, amihez épp kedvem van. Minél jobban éreztem a másodállasban a siker ízét, annál kevésbé voltam már toleráns a munkahelyemen. Nehéz volt betartani a munkaköri szerepemet. Míg délután vállalkozókkal tárgyaltam és segítettem nekik megoldani a problémájukat, addig másnap “csak” egy alkalmazott voltam, akinek semmi beleszólása semmibe és el kell viselnie, hogy dirigálnak, akár tetszik, akár nem.

Mielőtt hazaköltöztem volna, megadtam az esélyét annak, hogy mindkét munkahelyet megtartsam, mivel mindkettőt szerettem. Ezért megpályáztam egy magas beosztású pozíciót, így az életre bíztam egy kicsit a döntést, hogy hogyan legyen tovább. Azonban szíven ütött, hogy még csak be sem hívtak állásinterjúra, nem adták meg az esélyét annak, hogy bizonyítsak, holott a cégnél már két éve megálltam példásan a helyemet. Inkább a kevésbé jó képességű férfiakat hallgatták meg, akik az én szememben minimálisan sem voltak vezetői szerepre alkalmasak. 

Ez volt az a pont, amikor elhatároztam magamban, hogy szeretnék hazaköltözni és otthon vállalkozni. Ekkor már biztosnak éreztem az ügyfeleket is annyira, hogy tudjam,  már otthon is megállnám a helyemet.

Csak a megérzéseidre hallgass

Akár másodállásban kezdesz el vállalkozni, akár a felmondást követően kezdesz új életet vállalkozóként, mindkét verziónak megvannak az előnyei és hátrányai. Úgy gondolom, hogy ez főleg az anyagi biztonságodtól és hátteredtől függ. Azonban a megfelelő tervezéssel mindkét út jól járható. Míg az előbbinél főleg az idődet kell befektetned, addig a másiknál lehet, hogy félre kell tenned pénzt arra az időszakra, amíg nincs bevételed. De ez persze erősen függhet attól is, hogy mire vállalkozol és mennyi tőke szükséges hozzá.

A legfontosabb viszont az, hogy higgy abban, amit csinálsz, legyél nagyon jó benne és teremts vele értéket az emberek számára vagy nyújts megoldást az vásárlóid problémáira.

A te sikereid az ügyfeleid elégedettségétől függ.