A főnököm KATA-ra kényszerít. Mire figyeljek?

A főnököm KATA-ra kényszerít. Mire figyeljek?

A KATA (azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója) bevezetése óta népszerű vállalkozási forma, amelyet többségében a mikrovállalkozások választanak. Az adónem sikere abban rejlik, hogy viszonylag kevés adminisztrációval kell számolnod, mint vállalkozó, továbbá kedvező pénzügyi feltételekhez juthatsz.

A KATA-s egyéni vállalkozóvá válás nem csak számodra lehet vonzó, aki szeretne kitörni az alkalmazotti jogviszonyból. Jelentős mértékű adótól mentheti meg a munkaadódat is, ha te nem munkavállaló státuszban tevékenykedsz  nála, hanem vállalkozóként nyújtasz szolgáltatást.

Így nem lesz a KATA munkaviszony

Az utóbbi években a KATA adózást választók száma jelentősen megnőtt, ami által a KATA-s egyéni vállalkozók az adóhatóság látóterébe kerültek.

A hivatal célja az, hogy a KATA-ra ne a munkaviszony alternatívájaként tekints, hanem azért válaszd ezt, mert a munkád elvégzéséhez valóban vállalkozás szükséges.

Amennyiben a NAV az előbbiekkel összefüggésben ellenőrzési eljárást folytat, alapesetben azt feltételezi, hogy leplezett munkaviszony áll fenn. Ebben az esetben meg kell dönteni ezt a vélelmet, azaz „el kell határolódni a munkaviszonytól”. (Katv. 14. §)

Abban az esetben, ha az alábbi felsorolásból minimum kettő teljesül, úgy az adóhatóság nem minősítheti a fennálló jogviszonyt munkaviszonnyá:

  • a kisadózó a tevékenységét nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette
    (azaz ha szükséges lenne, alkalmazhatnál munkavállalót, illetve a feladatod/megbízásod elvégzéséhez más vállalkozókkal is együtt dolgozol/dolgozhatnál)
  • a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem ugyanattól a megrendelőtől szerezte (röviden: maximum az éves bevételed fele származhat ugyanattól a partneredtől)
  • a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan (a megbízód nem szabhatja meg a feladatod elvégzésének „hogyan”-ját, részleteit)
  • a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll (tehát a munkád elvégzéséhez a helyszínt Te szabhatod meg)
  • a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére (Te biztosítod magadnak a kellő eszközöket, anyagokat)
  • a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg (az időbeli ütemezés rajtad múlik)
  • a kisadózó vállalkozó nem minősül főállású KATA-s egyéni vállalkozónak 

Ha a főnököd vállalkozásra kényszerítene, tudd, hogy egy ügyesen KATA-s egyéni vállalkozás mögé rejtett munkaviszony az adóhatóság számára előbb-utóbb úgyis leleplezhető. Legyél óvatos és megfontolt, mielőtt más javaslatára vállalkozásba kezdesz és mindig a saját érdekeidet tartsd szem előtt! Döntsd el, mi a fontosabb és ha segítségre van szükséged a témával kapcsolatban, mindenképp kérj segítséget egy hozzáértő könyvelőtől!