Irodai eszközök fertőtlenítése

Mely tárgyakon található a legtöbb baktérium?

Ha baktériumról van szó, akkor biztosan neked is a koszos dolgok, valamint a  mellékhelyiségek jutnak az eszedbe, azonban a baktérium okozta betegségeket nem feltétlenül itt szedjük össze. Számos más helyiségben vagy tárgyról be tudjuk gyűjteni ezeket a bacikat, főleg ha nem mosunk gyakran kezet és nem is fertőtlenítünk.

Nézzük is meg, mely tárgyak jelenthetnek ránk veszélyt:

Mobiltelefon

Bár ez az eszköz van a legtöbbször a kezünkben, mégis tudni kell, mivel járhat, ha nem fertőtlenítjük le időnként. Egy 2013-as brit tanulmány szerint a mobilunkon hétszer annyir baktérium van, a vécé ülőkénken. Lehet rajta akár Staphylococcus nevezetű baktérium is, amely a gyomorpanaszért felelős. Mivel a telefon felülete meglehetősen meleg, így a kórokozók akár több órán keresztül is életképesek maradnak rajta. Ha te is olyan típus vagy, aki mindenhová magával viszi a telefonját, akkor töröld át gyakran fertőtlenítőkendővel.

Liftgomb

Egy bevásárlóközpont, vagy akár egy irodaház liftjében rengeteg ember fordul meg nap mint nap. Gondolj bele, mennyi ember érhet hozzá a lift gombjához csak egy nyolc órás műszak alatt. Bár a rohanó hétköznapokban ez nem biztos, hogy az eszedbe jut, azért igyekezz gyakran fertőtleníteni a kezedet, ha épp elhagyod a munkaterületedet.

Benzin pisztolyok a benzinkúton

Ma már a legtöbb embernek van autója, így szinte megszámlálhatatlan, hogy egy nap egy benzinkúton mennyi ember tankolhat. Egymás után vesszük le a benzines pisztolyt, majd fizetünk a kasszánál a koszos készpénzzel és végül beülünk az autóba, ahol a kormányra rákerül az összes baktérium. Egy kutatás kimutatta, hogy tizenegyszer több baktérium található a benzin pisztolyokon, mint a mosdóban az ülőkéken, és 71%-uk pedig olyan bacikat is hordoznak, amelyek megbetegedéseket okozhatnak.

Számítógép billentyűzete

Ma már szinte a legtöbb ember számítógép előtt dolgozik. Azt gondolnánk, hogy tisztán leülünk a gép elé és akkor biztosan nem kerül rá semmilyen kórokozó. De a rossz hír az, hogy elég csak a táskádhoz nyúlnod, vagy másnak a könyvét megfognod és akkor már ott nyüzsögnek a billentyűdön a bacik. Ha pedig otthonról dolgozol, akkor belehullhat ételmorzsa, rámászhat a háziállatod, vagy akár egy légy is rászállhat. 

Miután végeztél a számítógépes munkáddal, töröld át egyszer a billentyűzetet, így csökkentheted a rajta lévő kórokozókat.

Mosogatószivacs

Általában a mosogató területe nyirkos, sokszor meleg is, főleg ha mosogatásról van szó, így a szivacs felülete ideális környezet a baktériumok szaporodásához. Érdemes gyakran cserélni, hogy evőeszközeinkre ne telepedjenek rá a különféle bacik.

Házi kiskedvencünk játékai


Egy-egy játék során gyakran kerül kedvencünk játéka egyszer a földre, majd a kanapéra, esetleg az ágyra is. Megfordul a szájukban is, így ezek a bacik könnyen a kezünkre kerülhetnek, amint megfogjuk őket. A játékokat javasolt rendszeresen megtisztítanod forró vízben, a textilből készülteket pedig mosogépben is kimoshatod magas fokozaton.

Távirányító


Ez a kis irányító kütyü egy igazi baci gyűjtő hely. Összeszedi a kezekről az összes szennyeződést. Bármihez is nyúlt előtte valaki, az utána biztosan a te kezeden fog landolni. Fertőtlenítsd le gyakran az otthoni távirányítóidat!

Vágódeszka

A győztes azonban a vágódeszka, hiszen azon kétszászszor annyi kórokozó él, mint a vécé ülőkén, állítják az arizónai Egyetem kutatói.

Ezekre a tárgyakra javasold még odafigyelned: törölköző, konyharuha, füllhallgató, bevásárlókosár, kulcs, egér, tömegközlekedési kapaszkodók.