A lány számítógépes játék közben energiaitalt fogyaszt

Mennyire veszélyes az energiaital?

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvást egyre többen próbálják energiaitalokkal kompenzálni, így növelve teljesítményüket és éberségüket. Sajnos sok fiatal reggelire is ezt issza, nem törődve a súlyos következményekkel.

A tutti-frutti illatú és izű mű italnak kevesen tudnak ellenállni, hiszen itatja magát, akárcsak egy málnaszörp, így akár a fiatalok többet is képesek belőle egymás után elfogyasztani, mintha csak egy üditő lenne. A legelszomorítóbb az egészben talán az, hogy az energiaital fogyasztás a számos reklámnak köszönhetően menő dologként van beállítva. Így már egész fiatal korban elkezdik inni ezt a káros italt.

Az energiaital káros hatásai

A legtöbb energiaital meglehetősen sok cukrot és koffeint tartalmaz, így elővigyázatosan érdemes fogyasztani, hiszen könnyen fennáll a túladagolás veszélye. Számos fiatalkorú gondolja úgy, hogy ebből az italból rengeteg energiát lehet meríteni. Ez főleg a vizsgaidőszakokra jellemző, amikor az alvást több doboz energiaitallal próbálják helyettesíteni.

Energiaital-túladagolás

Sokan úgy kezelik az energiaitalt, mintha üdítő lenne. Míg kávéból csak kevés esik igazán jól, addig az energiaitalt egymás után lehetne szinte inni. Egyre több és finomabb izesítésű energiaital fajta kerül ki a boltok polcaira. Így vannak, akik nem is a hatása miatt isszák, hanem mert a gyerekkorukban fogyasztott fincsi rágókra emlékezteti őket az íze.

Az elfogyasztott koffein hatására nagyobb mennyiségű adrenalin szabadul fel a szervezetben, amelynek köszönhetően körülbelül 10 percen belül felgyorsulhat a szívritmus és megemelkedhet a vérnyomás. Egy doboz energiaital átlagosan 77 mg koffeint tartalmaz. Ha egy nap megiszol egy doboz energiaitalt, abból még nagy baj nem lehet (de nem is ajánlott naponta fogyasztani), viszont igyekezz inkább máshonnan energiát nyerni. Vitaminokból, teából, sok friss zöldségből vagy gyümölcsből.

Azonban ha egymás után megiszol két-három dobozzal és több mint 200 mg koffein jut a szervezetedbe, az könnyen koffein mérgezéshez vezethet.

A koffeintúladagolásnak a következők lehetnek a tünetei:

  • Remegés
  • Erős szívdobogás
  • Nyugtalanság
  • Bélrendszeri problémák

Energiaital-függőség

A koffein könnyen okozhat függőséget. Nemcsak a kávé, hanem az energiaital is. Azonban a függőség mellett az elvonása is számos tüneteket produkálhat, mint például fejfájás, fáradtság, szorongás, idegesság depressziós hangulat, koncentrálási nehézségek. A legnagyobb probléma viszont az, hogy az energiaitalok reklámjainak fő célközönsége a fiatalság, így szépen kitermelik a jövő magas vérnyomásos és szívproblémákkal küzdő betegeit. A kockázatokkal nem igazán foglalkoznak azok a tizenévesek, akik napi szinten fogyasztanak energiaitalt.

Ne csak a most-nak élj, hanem gondolj a jövődre, a leendő családodra is!

Lehet, hogy most nincs semmi problémád, de ez nem jelenti azt, hogy később nem érezheted meg ennek a káros következményét. Törődj az egészségeddel!