rózsaszínű kislány babaszoba

Milyen színű legyen a babaszoba?

Egy szülőben rengeteg kérdés merül fel, amikor kiderül, hogy hamarosan bővül a család. Nincs ez másképp a babaszoba esetében sem. Klasszikus legyen vagy divatos? Igazi fiús vagy hercegnős-lányos? Esetleg unisex, fehér?

Mielőtt mindent összevásárolnál, ami csak megtetszik, érdemes átgondolnod, hogy milyen stílusú legyen a babaszoba és maximum két-három színt kiválasztanod, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást. Ennél több színt nem javasolt becsempészni a szobába, ugyanis a zsúfoltság érzetét keltheti. Ez esetben előfordulhat, hogy a gyerkőcöd nem fog tudni békésen pihenni, kikapcsolódni, mert túl sok inger éri. 

Azonban ha a fal színét és a dekorációk színeit helyesen választod ki, úgy egy nagyon harmonikus babaszobát teremthetsz meg a kisbabádnak, ahol nagyon jól fogja érezni magát. Ráadásul köztudott, hogy a színek befolyásolhatják a hangulatunkat, így nem mindegy, hogy milyen színt választunk a babaszobának. A jól megválasztott színek segítheti a pici agysejtjeinek növekedését, jól hatnak a lelkére, míg az ingerszegény környezet gátolhatja ezeket.

Nézzük is meg, hogy mely színkompozíciók vannak jó hatással a gyermekedre:

Halványzöld

A lurkód szemeinek fejlődéséhez szüksége van a zöld színre. Az almazöld árnyalatai nyugalmat és harmóniát teremthetnek a kisbabád szobájában, főleg ha vanília sárga kiegészítőkkel kombinálod. A zöld a növekedés és a regenerálódás színe. A nyugtalan, hiperaktív lurkókat kiegyensúlyozottá teheti, segítheti őket az elalvásban. 

Földszínek

A barna szín nyugodtságot közvetíthet, ezenkívül pedig a kitartás, a barátság és a megbízhatóság színe is. A gyerekekre pozitív hatással van érzelmileg, viszont kevésbé játékos árnyalatok ismertek, így érdemes ellensúlyozni más színnel. Sárgás, vajszínű, aranyló színekkel tökéletesen kombinálható, így kellemes légkört teremthetsz gyermekednek.

Kék és zöld szín

Ez a két szín erősen nyugtató hatású, így akár már a nagyobb gyerkőcödre is pozitív hatással lehetnek. Ez a két szín rengeteg energiát és alkotóképességet teremthet gyermekednek. A kék a bizalom, a béke, a nyugalom és az erő színe. Legtöbbször a fiús szobák színe, azonban halványabb árnyalatai lányszobákban is használhatók. Ha az erősebb, kék színhez ragaszkodsz, akkor azt igyekezz inkább csak kiemelésre használni, a szoba nagyobb része inkább világos színű legyen.

Lila szín

A lila szín egyesíti magába a kék nyugalom keltő, illetve a vörös aktivizáló hatását. Ez a szín az empatikus képességeket erősíti, valamint nyugtatja az idegrendszert. A frissebb, világosabb orgonalila figyelemfelkeltő, viszont más tónusokkal együtt tud igazán mutatós lenni. A bölcsesség, az energia, a kreativitás és varázslatosság színe a lila. Mivel az élővilágban nem igazán található meg ez a szín, így nem kelt igazán természetes hatást, azonban a világosabb, pasztelles, levendulás árnyalatok nyugodtságot tükrözhetnek.

Narancssárga

A sárga és a vörös keverékéből életre keltett árnyalat nagyon barátságos és játékos szín. Serkentheti az agyműködést, megnövelheti a szervezet oxigénellátását, továbbá vidám hangulatot teremthet a szobában. Segítheti a pozitív gondolkodást is. A túl intenzív sárga azonban nyugtalanságot okozhat, így igyekezz megtalálni a sárga megfelelő árnyalatát. A kreativitás, a melegség, az energia és a barátságosság fő színe. Egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy az otthon melegét adhatja vissza. Földszínekkel kombinálva természetes környezetet teremthetsz.

Rózsaszín

Ez a szín a szerelmet, a gondoskodást, a romantikát, a nőiességet szimbolizálja. A legtöbb kislány szobája általában rózsaszínű. Azonban érdemes más színekkel is keverni, hogy ne legyen túl hercegnős, habos-babos a kislányod kuckója. A púder rózsaszín tökéletes választás lehet, más pasztelles, fagyis színekkel kombinálva.