Milyen vitaminokra lehet szükséged nyáron?

Milyen vitaminokra lehet szükséged nyáron?

Biztosan Te is úgy gondolod, hogy az immunrendszerednek főleg az őszi-téli időszakban van szüksége vitaminokra, leginkább a hideg és a megfázásos betegségek miatt. Azonban nyáron is számos kihívással néz szembe a szervezeted, mint például

  • az állandó hőmérsékletingadozásnak
  • az elviselhetetlen, forró napoknak
  • a légkondi veszélyeinek
  • a meleg okozta kellemetlen tüneteknek: szédülés, fejfájás, koncentrációs zavarok, türelmetlenség, álmosság, bőrbetegségek, izzadás
  • a folyadékhiány
  • UV-sugárzás, napszúrás, leégés

Ha időben feltöltöd magad a megfelelő vitaminokkal, úgy a szervezeted ellenállóbb lehet a nyáron keletkező, káros környezeti hatásokkal szemben. Lássuk is, mely vitaminokkal tehetsz az egészségedért nyáron is:

C-vitamin

A C-vitamin a legismertebb vitamin, amelyet leginkább akkor szedünk, ha betegek leszünk, vagy ha szeretnénk megelőzni az influenzás időszakokat.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a C-vitamin egy fontos résztvevő az anyagcsere folyamatokban is. Hiányában például olyan folyamat nem valósul meg, mint a kollagéntermelés, aminek bőrünk feszességét köszönhetjük, továbbá a C-vitamin tartalmú készítmények a napégés kezelésében is segíthetnek. A C-vitamin egy olyan vitamin, amit egész évben érdemes pótolni, ugyanis a vizelettel minden nap távozik.

D-vitamin

A D-vitamint leginkább télen szedjük, hiszen tudjuk, hogy ilyenkor kevés napfényhez jut a szervezetünk

Ezt a különleges vitamint képes a bőrünk is előállítani a napfény közreműködésével, ezért nyáron kevésbé lehetünk D-vitamin hiányosak. De akkor, miért érdemes ilyenkor is szedni? 

Mert a D-vitamin képes a szervezeti stresszt csökkenteni, segíti a csontok, fogak egészséges fejlődését, és részt vesz sokféle biokémiai folyamatban is.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely főként hús-, és tojásféle ételekben található meg, valamint kis mennyiségben a legtöbb gyümölcsben és zöldségben is. Az E-vitamin főleg antioxidánsként működik; segíti a méregtelenítési és tisztulási folyamatokat a szervezetünkben. Felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, és azoknak a sejtkárosító hatását megakadályozza.

Az E-vitamint a szépség vitaminjaként is számon tartják, mert helyreállítja a sejthártyák állapotát, így a hámszövetben elősegíti a bőr, a haj és a köröm regenerációját. Az E-vitamin nagyon hasznos vitamin a kismamáknak, a fejlődő babáknak, de az érrendszer rugalmasságát is fokozza. 

Nyáron rendkívül fontos a megfelelő E-vitamin bevitel, hiszen véd a nap káros hatásaitól, valamint segíti az égési sérülések gyorsabb gyógyulását. 

A-vitamin

Az A-vitamin előanyaga a béta-karotin, ami segíti a bőr regenerálódását, természetes barnulását, és a szemnek, illetve a látásnak is kedvező. A bőr kötőszöveti állományát is támogatja, ezért érdemes nyáron is szedni, amikor a bőr több káros hatásnak van kitéve.

Bőrvédő vitaminok

A bőr nyárra való felkészítésében, illetve a nyár hatásainak mérséklésében egyértelműen kiemelt szerep jut a D-vitaminnak, A-vitaminnak, és az E-vitaminnak.

Gondolj már most az egészségedre , és készítsd fel nyárra a szervezeted!