Szantálfa, az időtálló illat-csodaszer

Szantálfa, az időtálló illat-csodaszer

A szantálfa sok ezer éve egy igen különleges növény, amely spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. Növény kivonata, az egyik legdrágább természetes illatosító alapanyag, a szantálfa illatú füstölő pedig az egyik legfontosabb kelléke a buddhista, a hindu és a taoista templomi szertartásoknak. A vallásos gyakorlatban betöltött szerepe és gyógyító tulajdonságai miatt a régi időkben a jáde és az arany értékének felelt meg. Természetes illóolaját vízgőz-desztillációval állítják elő. Az így kapott olaj színe halványsárga vagy sárga, illata édes, balzsamos, fűszeres, megnyugtató.

Ez a növényfaj Indiában ma már veszélyeztetettnek számít, értékét pedig annak is köszönheti, hogy akár 80 évet is várni kell arra, hogy elérje a legmagasabb illatos olaj tartalmat. A belőle készült olaj ma már akár literenként több ezer dollárba is kerülhet. Elsősorban vörös szantál bútorok és szobrok értékes alapanyaga.

A szantálfa sokoldalú felhasználása

Fontos alapanyag a parfümgyártásban

A szantálfa mély, elbűvölő és érzéki illata sokáig érezhető a bőrön, melynek összetett aromája enyhén a tömjénre emlékeztet.

Az ősi kultúrákban a szantálfa parfüm előállítását isteni művészetként gyakorolták, ma pedig a vezető parfümgyártók férfi és női bio parfüm kollekciók megalkotásának egyik legfontosabb alapeleme.

A szantálfa gyógyhatása

A szantálfa illóolaja számos problémára jelenthet megoldást: 

  • gyulladáscsökkentő
  • antiszeptikus hatású
  • görcsoldó
  • de akár nyugtató hatású is lehet
  • bőrünket szebbé, hidratáltabbá teheti
  • segítheti megnyugtatni az elmét, valamint javíthatja a koncentráció képességet
  • szellemi munkához, tanuláshoz és meditációhoz egyaránt ajánlott

Szantálfa a parfümben

A szantálfa édeskés, balzsamos, enyhén tömjénre emlékeztető illat. Mámorító illata energizáló, növeli a parfüm erejét, és akár vágyfokozó hatással is bírhat. Tökéletesen kiegészíti a keleties parfümök összetevőit. 

A parfümgyártás és az aromaterápia nagyon értékes esszenciaként tartja számon. A szantálfa melengető illata elsősorban az őszi és téli parfümök ideális alapja.