Vállalkozás indítás - milyen költségekkel jár?

Vállalkozás indítás – milyen költségekkel jár?

Sok vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy a jó ötlet megszületése után azonnal belevág a vállalkozásába, mindezt egy aprólékosan kidolgozott, üzleti terv nélkül. Emiatt pedig pár hónap után könnyen csődbe is mehetnek, ugyanis nem számolnak a vállalkozással kapcsolatos, felmerülő költségekkel.

Miután kitaláltad az év ötletét, és piackutatást is végeztél, hogy van-e igény arra, amit értékesíteni szeretnél, akkor jöhet az üzleti terv, ami a következő kérdésekre adhat neked választ:

 1. Kinek és mit szeretnél eladni/szolgáltatni? Tehát ki lesz a Te célközönséged?
 2. Milyen online és offline marketingstratégiában gondolkodsz, hogy megtaláljanak a leendő vásárlók, és Téged válasszanak?
 3. Mennyi tőkét kell befektetned a vállalkozásba, és körülbelül mennyi idő után térülhet meg? Tehát mikortól lesz nyereséges a vállalkozásod?
 4. Ki a konkurenciád? Mekkora esélyed van versenybe szállni vele?
 5. Milyen vállalkozási formát válassz?
 6. Milyen rizikói lehetnek a leendő vállalkozásod működésének?

Ha ezekre a kérdésekre már tudod a választ, akkor térjünk rá az anyagi részére. 

Szükséged lesz egy kezdőtőkére, amellyel könnyebben elindíthatod a vállalkozásodat, valamint átvészelheted vele az első nehezebb hónapokat is.

Majd el kell döntened, milyen vállalkozási formában szeretnéd üzemeltetni a vállalkozásodat. Ha ez lesz az első vállalkozásod, akkor mindenképp érdemes könyvelővel, adótanácsadóval konzultálnod.

A legtöbb vállalkozó alanyi adómentes Katás-ként indítja el az egyéni vállalkozását, amelynek a következő költségei lehetnek:

 1. Az egyéni vállalkozás indításának költsége 0 Ft
 2. A kamarai hozzájárulás évente 5.000 Ft
 3. Az iparűzési adó évente 50.000 Ft (egyszerűsített adózás esetén)
 4. Vállalkozói bankszámla nyitása 0 Ft

Ha alanyi adómentes vállalkozóként dolgozol, akkor nem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnod. Ha viszont áfás vagy, akkor ennek az összege az általad kiválasztott számlacsomagtól függ. 

 1. Plusz költségként felmerülhet, ha a tevékenységedhez valamilyen engedélyre van szükséged.

Milyen további költségekkel kell még számolnod katás egyéni vállalkozóként havi szinten?

 • Kata adók, járulékok – ami 25.000 Ft vagy 50.000 Ft vagy 75.000 Ft is lehet
 • Könyvelő díja – ami kb. 5.000 – 15.000 Ft
 • Számlázó program havi díja – 0 Ft vagy  900 Ft + Áfa
 • Bérleti díj – kb. 50.000 – 200.000 Ft

Ha szükséged van saját irodára, raktárra, mindenképp kalkulálni kell ezzel a nem kis kiadással. Ráadásul a bérleti díjhoz rezsi is társul.

 • Árukészlet beszerzése

Ez akár 1-2 millió forint  is lehet, vagy még több,  a termékek értékétől függően.

 • Eszközök, berendezések beszerzése

Ez is a vállalkozás profiljától függ. De egy biztos: általában egy céges mobil, egy laptop és egy nyomtató mindenképp szükséges.

 • Telekommunikációs és rezsiköltségek

Internet költsége, telefonszámla, áram, víz

 • Alkalmazott fizetése és járulékai

A munkavállalótól különböző jogcímeken (szja, járulékok) levonásokat kell eszközölnöd, a levont tételeket a NAV-nak kell továbbutalnod.

 • Marketingköltségek

Egyszeri marketingköltségek:

Érdemes első körben egy marketing-tanácsadó véleményét kikérned, aki segít meghatározni a vállalkozásod számára legideálisabb marketingstratégiát, valamint az ehhez szükséges  marketingköltségeket. Ára: 10.000Ft – 100.000Ft 

Továbbá szükséged lesz egy modern, letisztult weboldalra, ahová a látogatóid érkezhetnek a hirdetésekből. Ennek az ára: 120.000 – 250.000 Ft

A weboldaladat pedig egy szuper olvasmányos marketingszöveggel kell ellátnod, hogy a vásárlók szívesen olvassák, és vásároljanak is onnan. Ennek az ára: 60.000 – 150.000 Ft

Havi marketingköltségek:

Érdemes különböző marketing-csatornákon folyamatosan, és leginkább kiemelkedően kommunikálnod ahhoz, hogy a vállalkozásod ismert, közkedvelt legyen, és vásároljanak is Tőled.

Ezeknek az árai a következők lehetnek:

 • Google Ads fiókkezelés: 30.000 – 80.000 Ft
 • Facebook fiókkezelés és pl. havi 4 poszt: 20.000 Ft- tól
 • Instagram fiókkezelés és pl. havi 4 poszt: 20.000 Ft-tól
 • És ha még videókat is szeretnél, még további költségek keletkezhetnek, mint például a Tiktok, Youtube-videóknál.

Ezekre pedig még külön rá kell számolni a hirdetési költségeket is, hogy eljusson a célközönségedhez az üzeneted.

Azt azonban tudnod kell, hogy nem biztos, hogy a Te vállalkozásodnak az összes marketing-csatornára szüksége lesz. 

Épp ezért javasolt egy marketing-tanácsadóval konzultálnod, aki segít kialakítani a tökéletes marketingstratégiát a vállalkozásod számára, nehogy elégesd a pénzedet a nem megfelelő hirdetési csatornákra.

Összegzés

Ha úgy érzed, hogy ezeket a költségeket figyelembe véve is pár hónapon belül pozitív számot kaphatsz, úgy érdemes belevágnod a leendő vállalkozásodba. Azonban, ha nincs elegendő kezdőtőkéd, úgy ne kockáztass, inkább tegyél félre még egy kis ideig, hogy biztos alapokkal indulhass, és megvalósíthasd az álmaidat.